Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΔΙΩΚΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ (13 & 14/6/2015)


Είναι σαφές πως στα πλαίσια του κάθε εξουσιαστικού πολιτεύματος δε χωρούν αντιφρονούντες και εξεγερμένοι, γι' αυτό είναι επιτακτική η ύπαρξη κατασταλτικών μηχανισμών για τη φίμωση του σώματος και του πνεύματος, είτε αυτοί λέγονται οικογένειες, σχολεία, πανεπιστήμια, είτε χώροι εργασίας, δικαστήρια, φυλακές. Η κυριαρχική λογική βασιλεύει και κάθε πνοή ελευθερίας φαντάζει σαν ανθισμένο λουλούδι μέσα στην άνυδρη έρημο. 

Η στάση του ελληνικού κράτους σε σχέση με το ζήτημα των εκπαιδευτικών αδειών του Ν. Ρωμανού και της αποφυλάκισης της συντρόφου του Γ. Τσάκαλου, για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστική αυτής της κυριαρχικής λογικής. Ενώ λοιπόν είχε ψηφιστεί στις 12 Δεκέμβρη 2014 νόμος - έπειτα από ένα ευρύ και πολύμορφο κίνημα υπέρ των εκπαιδευτικών αδειών για τον Νίκο Ρωμανό, που ξέσπασε κατά τον Νοέμβρη-Δεκέμβρη του 2014, παράλληλα με την απεργία πείνας του συντρόφου - ώστε να παρακολουθεί ο Ν. Ρωμανός αυτοπροσώπως, με ηλεκτρονική επιτήρηση, τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών, και ενώ έχει παρακολουθήσει εξ αποστάσεως το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων της σχολής του, ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ευτύχης Νικόπουλος, με απόφασή του στις 27 Μαΐου 2015, που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το πειθαρχικό συμβούλιο φυλακής, δεν αποδέχεται τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών στον Ν. Ρωμανό. Το ίδιο καθίκι, στις 2 Ιουνίου 2015, απορρίπτει την αίτηση της συντρόφου του Γ. Τσάκαλου για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους, αφήνοντάς την έγκλειστη στα ελληνικά μπουντρούμια. Το κράτος, μέσω του δικαστικού συστήματος, ενός από τους θεμελιώδεις πυλώνες του, επιτίθεται λυσσαλέα απέναντι στους εξεγερμένους και επιδιώκει την πάταξή τους με κάθε μέσο, αφού η ύπαρξή τους και μόνο αποτελεί ανάχωμα στη διαιώνισή του.

Χαρακτηριστικά επίσης παραδείγματα της κυριαρχικής λογικής του κράτους είναι η αντιμετώπιση των αναρχικών στη Χιλή, καθώς και οι μεθοδευμένες κατασταλτικές επιθέσεις που εξαπολύει το ισπανικό κράτος, στα πλαίσια της νόμιμης βίας, ενάντια σε αναρχικές/-ούς και στις δομές τους. Η απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν στις φυλακές της Χιλής οι σύντροφοι Χουάν Φλόρες, Νάταλυ Καζανόβα και Γκιγιέρμο Ντουράν, από τις 14 Απρίλη 2015, έληξε στις 5 Ιουνίου 2015, έπειτα από ικανοποίηση των αιτημάτων τους για απομάκρυνση της Νάταλυ από την απομόνωση της φυλακής του Σαν Μιγκέλ και για απελευθέρωση του συντρόφου Ενρίκε Γκουσμάν (που επίσης πραγματοποίησε απεργία πείνας για 10 μέρες). Στις 10 Ιουνίου 2015 όμως, ανακαλέστηκε η απελευθέρωση του Ενρίκε από τον εισαγγελέα Ορεγιάνα και αποφασίστηκε η εκ νέου προφυλάκισή του. Οι κρατικοί μηχανισμοί έπαιξαν πολύ καλά τον ρόλο τους · ρόλο κατασταλτικό, βρώμικο και σαθρό. Όσον αφορά την αντιμετώπιση των αναρχικών στην Ισπανία από το κράτος, αρκεί μόνο μια ιστορική αναδρομή από τον Ιούνη του 2014 ως τον Ιούνη του 2015.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγραφεί στην Ισπανία αρκετά σκηνικά, κατά τα οποία το κράτος αποδεικνύει τον ρόλο του και αμολάει τους τοποτηρητές της τάξης και της νομιμότητας για να καταστείλουν κάθε έκφραση και εκφραστή άρνησης, ανυποταξίας και εξέγερσης απέναντί του. Στις 17 Ιουνίου 2014, ο αναρχικός Gabriel Pompo da Silva είναι έγκλειστος στην απομόνωση των φυλακών της A Lama, αφού αρνήθηκε να μεταχθεί σε πτέρυγα ''μεγίστης συμμόρφωσης'' και να τοποθετηθεί σε κελί με άλλον κρατούμενο. Στις 4 Ιουλίου 2014, αποφασίζεται οριστικά πως η Mónica Caballero και ο Francisco Solar θα δικαστούν για τρομοκρατία και σύνδεση με τη FAI-IRF. Ακολουθεί η επιχείρηση ''Πανδώρα'', στις 16 Δεκέμβρη 2014, όπου συλλαμβάνονται, μετά από εντολή του ισπανικού εθνικού δικαστηρίου και επιδρομές των μπάτσων σε σπίτια, καταλήψεις και στέκια, 11 αναρχικές/-οί, εκ των οποίων 7 προφυλακίζονται, κατηγουρούμενες/-οι για σύσταση, προώθηση, διεύθυνση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, πρόκληση φθορών και κατοχή εκρηκτικών υλικών και εμπρηστικών μηχανισμών, και 4 αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2015, είχαν αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, μετά από καταβολή εγγύησης 3000 ευρώ έκαστος/-η, και οι 7 προφυλακισθέντες/-θείσες. Έπεται στις 30 Μαρτίου 2015 η επιχείρηση ''Piñata'', κατά την οποία συλλαμβάνονται 15 αναρχικές/-οί, εκ των οποίων 5 προφυλακίζονται, κατηγορούμενες/-οι για συμμετοχή σε τρομοκρατική και εγκληματική οργάνωση, ανατροπή της δημόσιας τάξης και σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, ενώ 10 αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Επιπλέον, την 1η Ιουνίου 2015, μετά από εντολή του τμήματος πληροφοριών της ισπανικής αστυνομίας, εκδίδεται από το ισπανικό εθνικό δικαστήριο  εντολή να κλείσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες στα πλαίσια της επιχείρησης ''Πανδώρα'' και να ερευνηθούν οι κάτοχοι των λογαριασμών και οι συναλλαγές που σχετίζονται μ' αυτούς.

Στα πλαίσια του διεθνούς καλέσματος αλληλεγγύης προς τα συντρόφια στην Ισπανία, για τα οποία εκκρεμούν ακόμα κατηγορίες ή/και που βρίσκονται έγκλειστα στα κρατικά μπουντρούμια και ως ελάχιστη χειρονομία αλληλεγγύης προς κάθε εξεγερμένο άτομο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γράφτηκαν συνθήματα στις περιοχές του Χολαργού και της Αγίας Παρασκευής, το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουνίου 2015, και στις περιοχές των Πατησίων και της Νέας Χαλκηδόνας, το βράδυ της Κυριακής 14 Ιουνίου 2015.

ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ 
ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΔΙΩΚΩΜΕΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ 
ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ

Μερικές φωτογραφίες απ' τις δράσεις:













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου